Cacy tzatziki

Kiedy na dworze żar, ostatnie o czym człowiek myśli to jedzenie. W ruch idzie woda, woda i jeszcze raz woda. A jeżeli już przyjdzie nam coś zjeść to tylko coś lekkiego, warzywnego, wychładzającego. Tzatzyki?

Tzatzyki znamy przede wszystkim jako dodatek, gęsty sos podawany przy okazji czegoś. Doskonale sprawdza się jako akompaniament mięs, ale też doskonale smakuje z zanurzanych w nim kawałkach surowych warzyw. Jako lekki obiad można go zjeść tak po prostu, nabierając na małe kawałki bagietki.

Moje tzatzyki jest niezwykle kremowe i gęste – tak lubię najbardziej. Aby osiągnąć taki efekt należy przynajmniej przez jeden dzień odsączyć jogurt na sitku wyściełanym gazą. To naprawdę robi różnicę.

500 g jogurtu typu greckiego

1 ząbek czosnku

3 dorodne ogórki gruntowe

3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej mięty

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Do jogurtu dodaj szczyptę soli. Przemieszaj wylej na sito wyłożone gazą. Sito umieść nad miską, owiń folią i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Ogórki umyj dokładnie. Połowę zetrzyj na tartce o najdrobniejszych oczkach, pozostałe na najgrubszych. Posól, umieść na sitku i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij w dłoniach jak największą ilość wody. Ogórki dodaj do jogurtu, tak samo jak miętę i koperek, sok z cytryny oraz zmiażdżony czosnek. Połącz dobrze składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do miski, owiń szczelnie folią i schłodź w lodówce przynajmniej przez trzy godziny a najlepiej całą noc, aby smaki się przegryzły. Podawaj skropione oliwą, jako dodatek, lub samodzielne danie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>