Brylantowa karkówka „Kleopatra”

Kto grillował lub będzie grillował w ten weekend – palec pod budkę! Moja koleżanka skarżyła się dzisiaj, że gdzie wzrok nie sięga, tam grillują i czuje, że dym sączy jej się do środka każdą szczeliną mieszkania. A ja sobie myślę: grillujmy i radujmy się tego! Przecież to sama przyjemność :)

Dzisiaj więc przepis na wspaniałą karkówkę „Kleopatrę”, którą zainaugurowaliśmy wczoraj sezon grillowy. Czemu tak? Ano na wzór starożytnej władczyni skąpana jest w mleku i miodzie :) Przepis pochodzi od mojego kolegi Brylanta. A wszyscy wiedzą, że jak Brylu zamarynuje karkówkę, to… nie ma takiej drugiej w mieście :)

1 kg karkówki

4 łyżki miodu

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 szklanka mleka

1 cytryna

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

ulubione przyprawy

Karkówkę potnij na plastry, a następnie natrzyj solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. W naczyniu zmieszaj mleko, jogurt, miód, wyciśnięty sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Zanurz w miksturze mięso, szczelnie owiń naczynie i wstaw do lodówki na minimum jeden, ale najlepiej dwa dni. Przed smażeniem na grillu lekko odsącz mięso. Upieczone mięso najlepiej smaku z grillowanym chlebem, odważnie natartym czosnkiem i lekko muśniętym solą. Miłego grillowania!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>