Biało – czarne sernikobrownie. Z Oreo.

Weekend z przyjaciółeczkami. Spacery omijające główne zabytki. Dużo wina, piwa i rumu. Jeden shot i do następnego. Rozmowy z nieznajomymi podobnymi do znajomych, tańce na chodniku o trzeciej rano do cichej muzyki sączącej się z hospody, którą ktoś podgłośnił na nasz widok.  Zupa pho na kaca, kilka godzin w barłogu z wzrokiem wpatrzonym w Nigellę i Felixa. Jakie Wam upiec ciasto? Coś z czekoladą. To wy sobie śpijcie, a ja pójdę do sklepu…


100 g białej czekolady

600 g twarogu sernikowego

1/3 szklanki cukru

3 jajka

1 laska wanilii

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. W misce utrzyj twaróg z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodaj roztopioną czekoladę, jajka, zmiksuj wszystko na gładką masę. Przygotuj masę brownie.

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

3 jajka

1/3 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 szklanka mąki

2 łyżki koniaku

18 ciastek oreo

Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj roztopioną czekoladę, koniak i zmiksuj. Dodaj kakao, mąkę i dokładnie połącz z masą czekoladowo – jajeczną.

Blaszkę (30 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlewaj po trosze masy sernikowej i po trosze masy brownie, aby powstały nieregularne warstwy. Wierzch ciasta udekoruj pokruszonymi lub całymi ciastkami oreo. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudź i koniecznie wsadź do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc.

Wcale nie jest za słodkie. Smacznego!

 


 

One thought on “Biało – czarne sernikobrownie. Z Oreo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>