Bakłażan w sosie pomidorowym

bakłażan w sosie pomidorowym

Zastanawiałam się, co sobie zrobić na obiad. Zajrzałam do pustej lodówki i już miałam wychodzić, aby zjeść coś niedaleko. Ale w dolnej szufladzie odnalazłam puszkę krojonych pomidorów, a w koszyku leżał lekko zwiędnięty bakłażan. Bardzo się ucieszyłam z tego odkrycia, bo dawno nie robiłam bakłażana w sosie pomidorowym. Jest to super łatwe, szybkie i pyszne danie, które nieustannie powraca w mojej kuchni, więc fajnie, że mogę się nim z Wami w końcu podzielić.

Pomidory w puszce są super i zawsze warto mieć je w lodówce. Osobiście wolę pomidory już pokrojone i zawsze się wściekam, kiedy nieopatrznie kupię puszkę pomidorów w całości. Użeram się z nimi potem na patelni, próbując rozdrobnić je drewnianą łyżką, ale jest to niewygodne, frustrujące i zawsze kończy się pochlapaną kuchenką. Tymczasem pokrojone pomidory elegancko, jednym ruchem wlewamy do podsmażonych na oliwie czosnku i cebuli, podgotowujemy, dobrze doprawiamy i przepyszny sos gotowy. Bardzo lubię dodać do niego dobrze przesmażonego bakłażana, którego przypalony smak fajnie koresponduje z lekko kwaśnymi pomidorami. Średnio odparowany sos będzie doskonały do makaronu (koniecznie pamiętajcie, aby na końcu dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i listki świeżej bazylii). Ale jeżeli potrzymacie go na ogniu nieco dłużej, to sos pomidorowy przemieni się w taki jakby chowder – wyodrębnią się z niego wyraźne kawałki pomidorów i bakłażana. W takiej postaci lubię jeść go najbardziej. Posypany grubo pokruszonym serem feta, z kromką świeżego chleba, ryżem, choć świetnie sprawdzi się też jako nadzienie wytrawnych naleśników.

bakłażan w sosie pomidorowym

Bakłażan w sosie pomidorowym  (porcja na 2 osoby)

2 puszki krojonych pomidorów (ok 800 g)

1 duży bakłażan

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

3 + 4 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

1 łyżka suszonego oregano

ser feta

sól, pieprz

Bakłażana pokrój w drobną kostkę. Na patelni bardzo dobrze rozgrzej trzy łyżki oliwy. Dodaj bakłażana, lekko go posól i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, raz po raz mieszając do momentu, aż bakłażan troszkę się przypali i zmięknie. Przesyp bakłażana na talerz i odstaw na bok.

Na patelnię wlej pozostałą oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i smaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodaj pomidory z puszki i smaż sos na patelni przez kilka minut. Dodaj usmażonego bakłażana, cukier i oregano. Dobrze wszystko wymieszaj. Smaż do momentu, aż większość płynów odparuje. Na sam koniec dopraw sos solą i pieprzem.

Podawaj natychmiast. Z kromką świeżego chleba i pokruszonym serem feta.

Smacznego!

bakłażan w sosie pomidorowym

6 thoughts on “Bakłażan w sosie pomidorowym

  1. Uwielbiam bakłażana z pomidorami:-) Też często go tak przygotowuję. A potem zjadam właśnie z fetą i świeżym chlebkiem. Pycha:-) Pozdrawiam ciepło!

    • Niezawodny patent mojego kolegi na pomidory całe w puszkach: pomidory najlepiej pokroić długim noże w puszcze. Kilka ruchów „krzyżykowych” nożem i masz pomidory w kawałkach. Działa :)

  2. Mam tak samo z pomidorami i drewnianą łyżką. Też wolę krojone :) Bakłażan i pomidor to para nierozerwalna, w każdej kombinacji smakuje bosko.

  3. To drugi z kolei w moim życiu przepis z baklażanem iii…stwierdzam że bardzo dobre:) polecam ten przepis, ją wzbogacilam go o kurczaka.

  4. Smakowity przepis. Mam jedynie dwie uwagi dotyczące pomidorów w puszce. Pierwsza dotyczy przechowywania. Pomidory w puszce przechowujemy w temperaturze pokojowej, zatem trzymanie ich w lodówce jest mało ekonomiczne. Druga uwaga dotyczy wyboru pomidorów, w całości czy już pokrojonych. Zdecydowanie polecam pomidory w całości. Pomidory pokrojone to w większości co najwyżej drugi sort.

  5. Bakłażan – mniam, mniam. Nie ma o jak zasrzy wiamin i kolejny znaleziony super przepis na szybkie danie dla gości i znajomych. Z pewnością przygotuję i podzielę się odczuciami smakowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>