Bajgiel z pesto. Zrób to SAM.

Jadłam kiedyś śniadanie w 6/12, obok mojego stolika siedziała managerka i przeprowadzała rozmowę ze starszym Panem odnośnie jego pracy w nowym miejscu. Bardzo podobał mi się to tej rozmowy, rzeczowy ale też pełen troski o komfort potencjalnego przyszłego pracownika. Półtora miesiąca potem otworzył się SAM Kameralny Kompleks Gastronomiczny.

Akurat wtedy przypadał nasz wyjazd do Pragi, więc z nieskrywaną zazdrością czytałam wpisy na zaprzyjaźnionych blogach o najlepszym pieczywie i bajglach w mieście. Wiedziałam, że jak tylko przyjadę do Warszawy, swe kroki jako pierwsze skieruję tam. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. I przy niedawnej wizycie w stolicy wraz z Nakarmioną Starecką (jeżeli nie znacie jeszcze jej bardzo fajnego bloga, odwiedźcie go czym prędzej – kilk) w końcu wylądowałam na Powiślu.

Tak jak w przypadku 6/12 oferta śniadaniowa SAMu powala. Śniadanie odmienia się tam przez wszystkie możliwe przypadki. Są owsianki, muesli, jajecznice, jajka, bajgle. Wszystko wyrabiane i wypiekane na miejscu, z najwyższą dbałością o składniki. Kultowymi stały się już malutkie drożdżówki przyrządzane z ciasta chałkowego. No i te bajgle. Niech mnie kule biją, jeżeli bajgiel z grillowanymi warzywami i domowym pesto nie był najlepszym, jaki jadłam w życiu.

SAMowy bajgiel na nowo przypomniał mi o tych pysznych bułkach. Kiedy wróciłam do Pragi skierowałam swoje kroki prosto do Bohemian Bagel a potem do warzywniaka, gdzie kupiłam trochę warzyw. W domu złożyłam swoją wersję bajgla. Wyszła bardzo pyszna, ale co bajgel wypiekany w SAMie, to bajgiel wypiekany w SAMie. W przyszłym tygodniu bajgle spróbuję upiec własnoręcznie, fascynuje mnie sposób ich wyrabiania, zwłaszcza etap z gotowaniem surowego ciasta w wodzie. Ale to w przyszłym tygodniu…

Oczywiście zrobienie kanapki to żadna filizofia. Przekroić na pół, posmarować pesto, dołożyć zgrillowane warzywa ;) Ale, po pierwsze inspiracji nigdy dosyć, a po drugie – zrobić domowe pesto to też sztuka. Zawsze pesto robiłam według swojej fantazji. Wychodziło smaczne, troszkę inne niż to sprzedawane w sklepowych słoiczkach. Zawsze zastanawiałam się, czemu to moje jest takie ostre, ale teraz już wiem. Wertując książkę Ferrana Adrii The family meal, w której znajdziemy przepisy pochodzące z obiadów spożywanych przez team kucharzy nieistniejącej już restauracji El Buli natknęłam się na ciekawą technikę przyrządzenia pesto. Jak zwykle okazało się, że diabeł tkwi w szczegółach: otóż bazylie i czosnek przed zmieleniem blanszuje się we wrzątku. I naprawdę zmienia to smak. Pesto staje się jakby łagodniejsze, pozbawione tych ostrych nut i o wiele bardziej przypomina to pesto ze słoiczka. A słoiczek pesto w domu zawsze warto mieć. Jeżeli nie przekona Was dzisiaj do tego dzisiejsza kanapka, to może przepis, który pojawi się na blogu jutro ;)

100 g świeżej bazylii

1 duży ząbek czosnku

20 g orzeszków piniowych

150 ml oliwy

70 g sera parmezanu

Bazylię (łącznie z gałązkami) wrzuć do wrzątku na pięć sekund. Wyjmij łyżką cedzakową i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odciśnij ręką nadmiar wody. Czosnek przekrój na pół, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie przełóż na sitko i zalej zimną wodą. Potem razem z bazylią posiekaj niedbale i przełóż do miski. Dodaj orzeszki piniowe i oliwę i zmiksuj blenderem. Parmezan zetrzyj na tartce o najmniejszych oczkach. Dodaj do zmiksowanej bazylii i wszystko wymieszaj łyżką. Na koniec dopraw pesto solą.

Jeżeli chcesz zjeść pysznego bajgla, to zaopatrz się w: bakłażana, cukinię, marchewkę, szparagi. Bakłażana potnij na plastry, cukinię i marchewkę na cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Grilluj na łyżce oleju najpierw bakłażana, a potem dodaj warzywa i zwiększ ogień. Smaż krótką chwilę, aż lekko się przypalą.  Bajgla posmaruj grubą warstwą pesto, ułóż na nim zgrillowane warzywa. Możesz dodać pomidora i rukolę. Smacznego!


One thought on “Bajgiel z pesto. Zrób to SAM.

  1. […] Grilled veggies and pesto refresh the bagel sandwich for a healthy and filling dinner. (via Gotuje Bolubi) […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>