Baby (potato) boom!

Co roku wyglądam ich na straganach szczególnie mocno. Młode ziemniaczki. Im mniejsze, tym lepsze. Orzeszki. Potem delikatnie je myję, bo kto to widział, żeby skrobaniem kaleczyć maleństwa.I tylko kefir, koperek. A może szałwia i domowe pesto?

0,5 kg młodych ziemniaczków

4 gałązki szałwii

3 łyżki oliwy

2 łyżki masła

4 łyżki domowego pesto (klik)

Ziemniaczki opłucz pod bieżącą wodą, ugotuj, odcedź, odstaw na bok. Na patelni rozpuść masło, oberwij listki z gałązek szałwii. Smaż na umiarkowanie rozgrzanym maśle z dwóch stron. Aż zrobią się chrupkie i kruche. Dodaj oliwę, a kiedy ta się nagrzeje wrzuć na patelnię ziemniaczki. Smaż na złoto, co chwila potrząsając patelnią, aby równomiernie się przysmażyły. Przełóż do miseczki, polej domowym pesto. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek. Zamiast zsiadłym mlekiem popijaj winem ;)

Inne przepisy z młodymi ziemniaczkami:

- Baby Potato Royal Salat

- moja ukochana Tarta Tatin

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>