Bąbelkowy małpi chleb

Z ciasta odrywała kawałki. Robiła z nich kulki i w maśle toczyła, potem zaś w cynamonie i cukrze.

 

 

300 ml tłustego mleka

2 łyżeczki drożdży instant

4 kubki mąki

5 łyżek cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

5 łyżeczek + 120 g  roztopionego masła

2 łyżeczki cynamonu

1 1/4 kubka miękkiego brązowego cukru

 

Mleko leciutko podgrzewamy, ściągamy z gazu i rozpuszczamy w nim drożdże. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do składników sypkich, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i masło (5 łyżeczek), zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z hakami przez 10 minut.  Gdyby ciasto było zbyt gęste i nie chciało się połączyć w całość – dodajemy nieco wody.

Z ciasta formujemy kulę. Umieszczamy ją w natłuszczonej misce i obracamy parę razy, aby dokładnie pokryła się tłuszczem. Miskę przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy z nich kuleczki, które następnie układamy na blaszce przykrywając je ściereczką. Kiedy wszystkie kulki są gotowe, każdą z nich maczamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w brązowym cukrze zmieszanym z cynamonem. Kulki umieszczamy obok siebie w formie na babkę. Wypełnioną ciastem formę ciasno owijamy folią spożywczą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 30 – 40 minut. Wierz ciasta powinien się zarumienić, a cukier stopić.  Upieczonemu ciastu dajemy chwilę ochłonąć, obracamy, podnosimy foremkę – konstrukcja nieco się poluzowuje. Jest to zrozumiałe – jedynym spoiwem naszych kulek jest przecież tylko cynamonowy karmel.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>