Ajwar

Amanda

Awokado zapiekane z ricottą

Babka karmelowa na mleku kokosowym

Babka z białą czekoladą i gruszkami

Bagietki proste

Bajgle

Bajgle w wersji fast & slow

Bakłażan w sosie pomidorowym

Beza Pavlova

Bezy z żurawinami

Biszkopt genoise

Bliny gryczane od Monatowej

Bolognese (sos)

Brukselkowe clafoutis z boczkiem (razowe)

Bruschetta z avocado i jajkiem w koszulce

Bruschetta z bobem i kurkami

Bruschetta z owocami i kozim serem

Bruschetta z pieczoną papryką

Bruschetty: z haloumi i pomarańczami, z burakam i kozim serem

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cytrynowe drożdżowe

Bułeczki masłem czosnkowo – pietruszkowy

Bułeczki maślane herbaciano – miodowe

Bułeczki spiralki z tahiną

Bułeczki poranne z Tartine Bakery

Bułka ciabatta

Bułka do burgerów

Bułki do burgerów

Bułki do burgerów III

Bułki kajzerki

Bułki z owsianką (mięciutki)

Burger domowy z bułkami

Burgery wegetariańskie I

Burgery z pęczaku (z dynią i jarmużem)

Burgery z quinoa i batatów (wegańskie)

Burgery z quinoa i brokułów

Canele

Canelloni warzywne

Cebularze

Chleb „Pain au levain” na dwóch zakwasach

Chleb 5 kasz

Chleb bez grama mąki

Chleb grecki, tradycyjny na zakwasie z cieciorki

Chleb gryczano – żytni na zakwasie

Chleb jabłkowy

Chleb konopny

Chleb małpi drożdżowy

Chleb miodowy na maślance

Chleb na maślance z kardamonem

Chleb na zakwasie z twarogiem i semoliną

Chleb na zakwasie z włoskich mąk

Chleb na zakwasie z ziemniakami i siemieniem lnianym

Chleb orzechowy

Chleb owsiany

Chleb owsiany śniadaniowy

Chleb Pain Brie – z oliwkami od Rachel Khoo

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb quattro fromaggi

Chleb razowy z dynią

Chleb rosyjski

Chleb sezamowy

Chleb Sherstone Loaf

Chleb Tartine

Chleb Vermont Sourdough

Chleb wiedeński

Chleb wiejski (ulubiony)

Chleb z dynia i pestkami na zakwasie

Chleb z pieczonym czosnkiem i serami

Chleb z prażoną cebulą i rozmarynem

Chleb z za’atarem

Chleb z ziemniakami (prosty na drożdżach)

Chleb żytni na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym

Chleb żytni sezamowy

Chlebek bananowy II

Chlebek bananowy z piekarni Flour

Chocolate molten cake

Ciasteczka chałwowe z pasty sezamowej

Ciasteczka czekoladowe (chocolate chips cookies)

Ciasteczka migdałowe – makaroniki

Ciasteczka z serem cheddar

Ciastka czekoladowe z dulce de leche

Ciastka kruche z dyniowym musem i owocami

Ciastko kruszonkowe ze śliwkami (ulubione)

Ciasto bananowo – orzechowe z mąką z quinoa

Ciasto drożdżowe luksusowe

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto francuskie I

Ciasto francuskie razowe

Ciasto francuskie w piżamie

Ciasto krajanka morelowo – rozmarynowa

Ciasto kruche przekładane z bezą i kajmakiem

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto oliwne z jabłkami

Ciasto pomarańczowo – makowe

Ciasto snickers brownies

Ciasto świąteczne cytrusowe (z ricottą, pistacjami i kandyzowanymi kumkwatami)

Ciasto ucierane pod owoce

Ciasto ucierane z mascarpone, wiśniami i czekoladą

Ciasto ucierane, cytrynowo – makowe

Ciasto z kawową kruszonką (proste)

Ciasto z syropem klonowym, orzechami i żurawiną

Ciasto zebra

Clafoutis razowe z brukselkami

Creme brulee czekoladowy

Creme brulle wytrawny – z porami i gorgonzolą

Croissanty – na wytrawnie

Croissanty – śniadanie idealne

Croissanty baklava

Croissanty I 

Croissanty na zakwasie

Croissanty z prosciutto i figami

Crumble ze śliwkami

Cukinie faszerowane pieczoną papryką i ryżem

Curd z granata

Curry kokosowe z dynią i pęczkiem

Curry kokosowe z krewetkami

Curry z białą rybą

Curry z zielonego groszku

Czekoladowa zagłada

Czekoladowe ciasto z ziemniakami

Czekoladowy quick mix z jabłkiem

Czerwona kapusta z żurawiną

Domowa nutella I

Domowa nutella orzechowo – migdałowa

Domowe mascarpone

Domowe masło orzechowe

Domowe pesto

Domowy kajmak (dulce de leche)

Domowy kisiel

Domowy makaron z sosem miętowym i truskawkami

Dróżdżówki dyniowe zawijane, z masłem dyniowo – jabłkowym

Dyniowe krążki w kokosowej panierce

Dyniowe pesto

Dyniowe racuszki z jabłkami

Faworki Pani Ciarkowskiej

Focaccia 2 w 2 – z pomidorami i cukinią

Focaccia z domowym pesto

Francuskie kwadraty z kozim serem i burakami, z sałatką ze szpinaku

Frittata z jarmużem ( na śniadanie)

Frittata ze szparagami

Frytki Hestona Blumenthala

Galaretka z różowego wina z malinami

Gofry od Pani Marty

Gołąbki z liści winogron, quinoa i boćwiny

Granola czekoladowa

Granola domowa (najlepsza)

Granola domowa III

Granola I

Granola idealna

Grzyby duszone w czerwonym winie z rozmarynem

Hummus

Hummus korzenny z kurkami i szałwią

Hummus z bobem

Hummus z burakami

Humus z oliwkami, chorizo i jajkiem w koszulce

Jabłka w cieście

Jabłecznik z semoliną

Jagodzianki

Jajka faszerowane

Jak robić ciasto drożdżowe

Jogurt z truskawkami z wodą różaną i granatem

Kalafior masala

Kanapka z pulled porkiem (najlepsza na świecie)

Kandyzowane kumkwaty

Karkówka „Kleopatra” od Brylanta

Karmel czekoladowo – pomarańczowy

Karmelizowany czosnek

Kasza manna ze śliwkami w koniaku

Kawa z mrożonymi bananami

Kisiel z hibiskusa i żurawin

Kluski leniwe

Kluski leniwe – perfekcyjne

Kluski śląskie z dyni i pieczonych ziemniaków

Kofty wołowe z czarnuszką

Kofty z kaszy bulgur (wege)

Kokosowy bulgur na śniadanie

Konfitura cebulowa

Krem cukierniczy

Krewetki w cieście

Krewetki zapiekane w sosie pomidorowym i serem feta

Krokieciki ziemniaczane z wyspy Lesbos

Krynice

Książki kucharskie 2011

Książki kucharskie 2012

Kuba

Kuba – jak to się je?

Kulinarne akcje bezpośrednie: Śniadanie na Chłodnej i Urban Market

Kurczak marynowany w jogurcie za’atarze

Kurczak pieczony a la tandori

Kurczak z kiełbasą, pieczony w winie madera z paprykami faszerowanymi

Kurczak z pomarańczami

Kus kus jak tabbouleh

Kus kus z burakami

Kuskus na upały ( z miętą i serem feta)

Kuskus z ziołami

Labneh – serek jogurtowy

Labneh II

Labneh z duszonymi brzoskwiniami

Lazania z bakłażanem i serem ricotta

Lazania z dynią i jarmużem

Leniwe

Lody truskawkowe z bezą

Lody, lody dla ochłody

Łosoś w sezamie na puree z groszku

Makaron – spaghetti aglio, olio e  pepperoncino

Makaron linguine z cukinią, cytryną i serem feta

Makaron soba z pieczoną dynią i bakłażanem

Makaron spaghetti  z sosem pomidorowym i pulpecikami

Makaron spaghetti z mulami i z winem

Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z truskawkami

Małże w mleczku kokosowym

Masło jabłkowe

Miejsca, w których czas się zatrzymał

Muffiny z brzoskwiniami i malinami

Mus czekoladowy z tymiankiem

Nakladany Hermelin

Naleśniki cytrusowe w syropie ( a la Crepes Suzette)

Naleśniki cytrynowe

Naleśniki migdałowe z wiśniami i czekoladą

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą

NIegrzeczne galaretki

O filmie  Kings of pastry

Odwracane ciasto ananasowe

Olej nie tylko od święta

Omlet cesarki

Omlet korsykański (z kozim serem i miętą)

Omlety: z pomidorami i szczypiorskiem, z rucolą, pesto i szynką parmeńską

Owsianka bananowa z figami i orzechami

Owsianka pieczona

Owsianka z figami i skórką pomarańczową

Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

Owsianka z suszonymi śliwkami i czekoladą

Owsianka z tahiną i figami

Palmiery

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Pasta sezamowa z pieczonej dyni

Pasta z suszonych pomidorów i migdałów

Pasztet z kurzych wątróbek z suszonymi pomidorami i octem baslamicznym

Pasztet grzybowy (wege)

Pasztet wegetariański z soczewicy i marchewki

Pączki doskonałe

Pączki nad pączkami

Pesto z pieczonej papryki

Pęczak aglio olio

Pęczak cytrusowy z dynią i marchewką

Pęczak z grzybami i kiszoną kapustą

Pico de gallo (salsa meksykańska)

Pieczone skrzydełka marynowane w tahinie

Pierogi – najlepsze ciasto mojej mamy

Pierogi ruskie

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z serem i konfiturą z czereśni

Pierogi z serem na słodko

Pizza – ciasto jak z mąki i wody

Pizza jesienna

Pizza śniadaniowa z jajami i boczkiem

Pizza z cukinią i jajkiem

Pizza z farmers market (sezonowa)

Pizza z ricottą i ziemniakami

Pizza- ciasto podstawowe

Placki ziemniaczane jesienne (z pieczoną pietruszką i parmezanem)

Placki ziemniaczane z porem

Placuszki biszkoptowe

Placuszki jaglano – migdałowe

Placuszki pancakes z ricottą i bananami

Placuszki śniadaniowe kanadyjskie

Placuszki śniadaniowe z mozzarellą

Podróże – Hala Mirowska

Podróże – Jabłka i speck w stylu Michelin

Podróże: Gdańk – cz.1 , cz. 2, cz. 3, cz. 4

Podróże – Kulinarny słowniczek Południowego Tyrolu

Podróże – Madera

Podróże: Barcelona -  Karol, Monika Barcelona

Podróże: Barcelona – Barcelońskie smaczki

Podróże: Japonia – Okinawa, Okinawa cd, Sajonara Nihon, Kioto,, Miyajima

Podróże: Londyn

Podróże: Londyn jak z ksiażki kucharskiej cz.1, Ottolenghi, cz.3

Podpłomyki z konfiturą cebulową, serem brie i jajkiem

Pomarańcze w różanym syropie

Pomarańcze w różanym syropie II

Pomidorowy pilaff z curry i rodzynkami

Pomidory faszerowane ziołami i ryżem

Pomidory pieczonePomidory i figi pod razową kruszonką

Precle chlebowe

Przeprowadzka

Przesadzone dróżdżówki ( z masłem orzechowym i czekoladą)

Pudding z brioche

Pudding kokosowy z croissantów

Pulled Pork

Pyzy, cepeliny, kołduny, kartacze

Quesadillas z kurczakiem i dynią (fast food)

Quinoa z czekoladą i mlekiem kokosowym

Rabarbarowe triffle

Raviolo z ricottą, kurkami i płynnym żółtkiem

Relacja z degustacji w Winarium

Relacja z degustacji w Winarium

Relacja z warsztatów Makro: afrodyzjaki

Relacja z wizyty w 12 stolikach

Relacja z wizyty w 12 stolikach

Relacja z wizyty w Burger Bar

Relacja z wizyty w Cafe Baguette

Relacja z wizyty w Cafe Baguette

Relacja z wizyty w Cafe Lokalna

Relacja z wizyty w Cafe Lokalna

Relacja z wizyty w Cafe Zagadka

Relacja z wizyty w Cafe Zagadka

Relacja z wizyty w Le Vani le

Relacja z wizyty w Le Vanille

Relacja z wizyty w Objekicie Kulinarnym

Relacja z wizyty w restauracji Bagno

Relacja z wizyty w restauracji Delizia

Relacja z wizyty w sklepiku La Fromagerie

Relacja z wizyty w Spokojna 15

Risotto millanese

Risotto z bakłażanem, tymiankiem i skórką z cytryny

Risotto z kurkami

Rocku road (to hell) brownie

Rogaliki z fetą i świeżymi ziołami

Rolada ziołowa (mięsna)

Roladki z szałwią i boczkiem (mięsne)

Roladki z szałwią i boczkiem (mięsne)

Rosół z domowym makaronem

Rugelach – koszerne rogaliki

Rugelach – koszerne rogaliki

Ryż z jabłkiem

Ryż z truskawkami

Sałaka z młodych ziemniaków

Sałatka „gram w zielone”

Sałatka bun

Sałatka caprese z marynowanej mozzarelli i pieczonych pomidorów

Sałatka jarzynowa z ryżem (orientalna)

Sałatka libańska z quinoa i brokułów

Sałatka panzanella (z pomidorami, bazylią i chlebem)

Sałatka udająca grecką

Sałatka z bakłażana i fasoli

Sałatka z arbuzem, rukolą i serem feta

Sałatka z czerwonymi pomarańczami i kolendrą

Sałatka z dyni,  szpinaku i brukselek

Sałatka z grapefruita i fasolki szparagowej

Sałatka z grillowanych bakłażanów i pieczarek

Sałatka z jarmużu, persymony i sera feta

Sałatka z kaszy bulgur i pietruszki

Sałatka z kaszy gryczanej

Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką i rodzynkami (słodkawa)

Sałatka z kurczakiem i dressingiem pomarańczowym

Sałatka z małej kapustki

Sałatka z marchewek po markokańsku

Sałatka z melona i gorgonzoli

Sałatka z pęczakiem, jarmużem i burakami

Sałatka z pieczoną papryką

Sałatka z pieczonej dyni fig i sera feta

Sałatka z quinoa i boćwiny

Sałatka z quinoa, avocado, bobem i rzodkiewkami

Sałatka ze szparagów na ciepło

Sałatka ze szpinaku i orzechów

San Francisco: Craftsman & Wolves

San Francisco: Tartine Bakery

San Francisco: Zbieranie jabłek w Sebastopolu

Scones grahamowe z serem pleśniowym i konfiturą cebulową

Scones z suszonymi jagodami i porzeczkami

Serniczki pralinkowe z domową nutellą

Sernik  z czekoladową polewą

Sernik „z kratką”  krakowski (ulubiony)

Sernik cynamonowy na spodzie brownie

Sernik czarnolesk

Sernik czekoladowo – kawowy, z powidłami porzeczkowymi i musem czekoladowym

Sernik czekoladowy ze słonymi paluszkami

Sernik rabarbarowy z kruszonką

Sernik sezamowy

Sernik snickers

Sernik Stracciatella na spodzie brownie

Sernik tajski z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową

Sernik tiramisu

Sernik trzyczekoladowy

Sernik z Baileysem

Sernik z jabłkami i cynamonem pod kruszonką

Sernik z karmelem i orzechami makadamia

Sernik z malinami i białą czekoladą

Sernik z przypalanym masłem

Sernikobrownie biało – czarne z oreo

Sernikobrownie czekoladowo bananowe

Sernikobrownie z malinami

Simit – turecki bajgel

Sola z kaparami i palonym masłem

Sorbet malinowy

Spaghetti alla Daft Punk

Spaghetti polognese

Spaghetti carbonara

Spring rollsy Nigelli

Stambuł

Stambuł na talerzu cz.1

Stambuł na talerzu cz.2

Stambuł na talerzu cz.3

Strudel jabłkowy z Południowego Tyrolu

Surówka z marchwi i pomarańczy

Szarlotka maślana z antonówek

Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa raz jeszcze

Szarlotka Pani Waleckiej

Szarlotka pomarańczowa

Szarlotka włoska

Szarlotka zwyczajna

Szczęście jest czekoladą

Szparagi zapiekane pod szpinakiem i serem

Szyszki z ryżu preparowanego w czekoladzie

Święta, święta...    i po świętach

Tarta alzacka z jabłkami

Tarta bałkańska (z ajwarem)

Tarta migdałowo – kokosowa

Tarta podgrzybkowa na ziemniaczanym spodzie

Tarta pomarańczowo – migdałowa

Tarta tatin z brukselkami

Tarta tatin z młodymi ziemniaczkami

Tarta wiejska z papryką i kiełbasą

Tarta z dynią i grzybami

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z kozakami

Tarta z kozakami

Tarta z łososiem i kaparami

Tarta ziemniaczana ze szparagami

Tartaletki bretońskie z jabłkami i bezą

Tartaletki z konfiturą cebulową

Tartine Bread

Tarty z warzywami

Tatar z łososia (jak z Sushi Zushi)

Tiramisu

Tiramisu black and white

Tiramisu dla księżniczek (z wodą różaną i pistacjami)

Tiramisu pieczone

Tiramisu raz jeszcze

Tłusty piątek

Torcik czekoladowo – migdałowy

Tort czekoladowo malinowy

Tort bezowy

Tort kawowy – nie dla kierowców

Tort tres leches (kokosowy)

Tort, że ja pier…

Tortilla hiszpańskiej teściowej

Twaróg ze śmietanką i miodem (lepszy niż lody)

Tzatiki

Warszawa

Weekend z Froblog.pl

Wegeburgery z quinoa i brokułów

Wytrawny sernik z łososiem i koperkiem

Wytrawny sernik z tuńczykiem i tapenadą

Zabawy granatem

Zapiekanka warzywna z cukinii i pomidorów

Zapiekanka warzywna z cukinii i pomidorów II

Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i mozzarelli

Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z młodych ziemniaków i grzybów

Zapiekany bakłażam z figami i mozzarellą

Zapieksy

Zawijańce z ciasta francuskiego

Zdjęcia z bazarku na Vinohradach

Zdjęcia z Charlotte

Zdjęcia z Charlotte

Zdjęcia z restauracji Solec

Zdjęcia z Warszawskiego Ogrodu Botanicznego

Zdjęcia z wycieczki do skalnego miasta

Ziemniaki marynowane w tikka masala z jajkiem w koszulce

Zimowe virgin mojito

Ziołowe zawitki (spring rollsy)

Zupa cebulowa, bardzo kremowa

Zupa krem z buraków

Zupa krem z gruszek i selera z anyżową nutą

Zupa krem z pieczonym pomidorów

Zupa krem z zielonego groszku i mięty

Zupa norweska (z ziemniaków i łososia)

Zupa pho

Zupa pomarańczowo – kolendrowa

Zupa pomidorowa z czosnkiem i cieciorką

Zupa pomidorowa z salsą avocado

Zupa soczewicowa z góry Athos

Zupa z białych szparagów na mleku kokosowym

Zupa z dyni z kuminem i curry

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

7 thoughts on “Alfabetyczny spis przepisów gotujebolubi.pl

  1. Monisiu, dzięki, dzięki, sto razy dzięki za spis przepisów. Jest super!! Błagam tylko uzupełniaj na bieżąco. Nareszcie tak łatwo sięgnąć po zupy, fantasyczne twoje serniki, sałatki, i inne smakowitości. Oj jak fajnie, nie musze nic szrajbować na papierach i przypinać magnesami do lodówki. Tylko prosto z „ekranu” gotuję czytając. Ten spis to taka twoja książka kucharska dla mnie :-) . A może i dla innych też?
    Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam z Kapsztadu, Ulka.

    • Będę się bardzo starać,obiecuję ;)) Może co 4 wpisy :) Cieszę się, że wpis jest użyteczny, sama się zdziwiłam, że aż tyle tych przepisów przez lata. I głównie warzywa, bardzo mało mięsa :) Także jeżeli ktoś ma dziękować, to ja Tobie ;) Całuję!!

  2. Monisiu, właśnie, jak się czasami uporządkuje swoje rzeczy, to człowiek zaskoczony ile tego nazbierał. Ty i tak masz to wszysko w komputerze. U mnie to masa różnych karteluszek, zeszytów, wyrwanych kartek z gazet, tabuny książek starych i nowych, setki spisanych przepisów lub fotokopii z książek bibliotecznych z myślą o ugotowaniu -pieczeniu. Szkoda wyrzucić, bo a nuż się sięgnie. Dziś idę na łatwiznę, gotuję to co wymaga tylko 30 minut czasu i ma kilka składników. Ja to nazywam: quick-easy-simple. Ale największa radość jest gdy się to przegląda, bo zawsze jakieś wspomnienia są do każdego drobiazgu przyczepione. A te warzywa to radość największa ! :-) Że mało mięsa, no cóż może to dla innych smutek, dla mnie jest super. Ja i tak go prawie nie jadam. Zaś twoje kasze, a najbardziej moja ukochana gryczana – tu na „wagę złota” w cenie i tylko w sklepie ze zdrową żywnością-no i uwielbiona ciecierzyca, to moglabym
    jeść codziennie. Twoje serniki, mamma mia, każdy zrobiony choć raz, to niebo w gębię.:-)Pozdrawiam gorąco Ula.

  3. Hi, your recipes look great tho the translations are not very accurate at times. I was looking for the flourless almond and honey cake that I saw on pinterest, but it’s not in your list. Please help. It doesn’t matter if it’s in Polish, as Ihave a friend who can translate it for me.
    The photos are also fantastic!!!

  4. hej,

    dzien dobry, strona jest fantastyczna, tylko zaluje ze pod tytulem domowe maskarpone jest przepis sernika … :)) moze mogla bys przekazac przepis na maskarpone ? Wkazdym razie przepisy sa fantastyczne, pozdrawiam

  5. […] robiłam metodą Hamelmana, w sieci znajdziecie jednak sporo przepisów na blogach kulinarnych, np. Gotuje bo lubi, Trufla, White Plate, Weekendowa pierkarnia po godzinach lub na stronach poświęconych wypiekowi […]

Odpowiedz na „MalgorzataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>