Ale jaja…

Dawno, dawno temu, kiedy mieszkaliśmy jeszcze z dziadkami, moja babcia przy okazji wielkich świąt robiła jaja faszerowane. Jeżeli leżały na stole, to w zasadzie nie interesowało mnie na nim nic innego. No, chyba, że ptysie nadziewane pieczarkami podawane do barszu :)) Kiedy przenieśliśmy się na swoje, faszerowane jaja na dość długo zniknely z mojego życia. Aż do tego roku, kiedy przywiozłam od mamy 50 świeżych, wiejskich jajek i musiałam coś z nich zrobić. Wspomnienia odżyły. Te jaja dla mnie, to taki wytrawny cereme brule – przebijasz się przez chrupiącą skorupkę z bułki tartej i zanużasz się w wytrawnym, mocno ziołowym, puszystym, jajecznym wnętrzu. Coś wspaniałego. Od tego czasu, kiedy z hali mirowskiej przytargam trochę więcej jaj, robię je regularnie. I bez wyrzutów sumienia – przecież to samo zdrowie. I nawet Dukanowcy mogą pochylić się nad tym przepisem – wystarczy, że do smażenia użyją kapki oliwki zamiast masła. Chociaż to już nie to samo. Masło, to masło ;)


jaja faszerowane

 

5 jajek

1/2 pęczka pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

sól

pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo. Kiedy ostygną każdo z nich przecianamy na pół. Ostrym nożem, nie naciskając zbyt mocno, żeby za bardzo nie skruszyć skorupki.

Kiedy jajka są już przepołowione usuwamy z nich za pomocą łyżeczki środek. Skorupki odkładamy na bok, a białka i żółtka wrzucamy do miseczki. Dodajemy do nich drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek i ugniatamy widelcem żeby wszystko ładnie się połączyło, ale nie zatraciło swojej tekstury. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełniamy skorupki. Następnie każdą z nich dokładnie dociskamy do talerza wysypanego bułką tartą. Smażymy na maśle, do momentu aż bułka tarta zrumieni się na złoto.

Proste? Na co czekasz :)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>