A wracając do Południowego Tyrolu: apfelstrudel.

Aby nauczyć się piec apfelstrudel, flagowy wypiek Południowego Tyrolu, jedziemy stromymi serpentynami daleko za Bolzano, w okolice miasteczka Castelrotto. Mieści się tam rodzinny pensjonat, którym zawiaduje Regina Rier. I to ona nauczy nas na czym polegać ma prawdziwy południowotyrolski strudel z jabłkami.

Jak to pięknie określiła Paulina: to Regina panuje nad rzeczywistością, nie rzeczywistość nad nią. Szybko odmierza potrzebne składniki na wadze i przystępuje do robienia ciasta. Trochę jej pomagamy, ale nie mamy cienia wątpliwości kto w tej kuchni rządzi. Po niespełna godzinie piekarnik opuszcza gorący strudel. Jest tak pyszny, że odtwarzam go niezwłocznie po powrocie do domu. Teraz kolej na Was.

250 g mąki

150 g masła

100 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 łyżki mleka

skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę przemieszaj z cukrem, skórką z cytryny i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w drobne kostki. Dodaj jajko i łyżeczkę mleka. Zagnieć ciasto. Jeżeli jest za suche dodaj kolejną łyżkę mleka. Ciasto uformuj w kulę, następnie rozpłaszcz w placek i na czas przyrządzania jabłek schowaj do lodówki. Przygotuj nadzienie:

9 jabłek *

garść rodzynek

2 łyżki rumu

1 łyżeczka cynamonu

garść bułki tartej

 3 łyżki cukru waniliowego

sok z 1/2 cytryny

Jabłka obierz i pokrój na cienkie plastry. Umieść w misce, dodaj cukier, rum, cynamon, rodzynki oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki. Arkusz papieru do pieczenia szerokości blachy posyp mąką. Umieść na nim schłodzone ciasto, posyp je mąką i rozwałkuj tak cienko, aby cały ciasto pokryło cały papier do pieczenia. Jeśli ciasto pęka Ci podczas wałkowania, jest to znak, że musisz wgnieść w nie trochę więcej mąki. Rozwałkowane ciasto przełóż razem z papierem na blaszkę. Na środku ciasta umieść cały farsz jabłkowy, uformuj go w równy rząd. Przy pomocy papieru do pieczenia zarzuć wystające kawałki ciasta w ten sposób, aby przykryło jabłka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepły strudel posyp cukrem pudrem. Do ukrojonego kawałka dołóż jeszcze tylko obowiązkową gałązkę mięty, tak podają go w Południowym Tyrolu. Ja swoim gościom podałam go z waniliowym custard, którego odrobinę odlałam zanim zamieniłam go w lody. One również wylądowały na ciepłym apfelstrudel…

* zapytaj o pochodzenie jabłek w Twoim sklepie, a nóż będą to jabłka z Południowego Tyrolu. Jeżeli chcesz korzystać z jabłek rodzimych wybierz te twarde i dość kwaśne. Idealna będzie gala lub jonagold, ale myślę że szara reneta też sprawdzi się tu idealnie.

** do jabłek dałam też trochę płatków migdałowych oraz dwie łyżki suszonej żurawiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>