20th Century Cafe

20 century cafe

20th Century Cafe

Do 20th Century Cafe trafiłam, bo przeczytałam w internecie, że znajdę tam mille feuille, ciastko z kremem na punkcie którego oszalałam w Pradze. Internet kłamał. Nie było kremówki, był za to kilkuwarstwowy tort rosyjski, na który wróciłam następnego dnia. Tak zaczęła się moja przygoda z 20th Century Cafe.

20th century cafe

Drzwi tej małej kawiarni położonej w jednej z moich ulubionych dzielnic w San Francsico – Hayes Valley, to portal do innego świata. Miejsce z założenia miało przypominać stylowe staro – europejskie kawiarnie, które jego właścicielka, niezwykła Michelle Polzine odwiedziła podczas swojej podróży po Europie. Wszystko przemyślane jest w najdrobniejszym detalu, poszczególne elementy wystroju sprowadzane były z rożnych miejsc, aby jak najwierniej oddać klimat kawiarni Wiednia, Pragi czy Budapesztu. Kawiarnia istnieje zaledwie od pół roku, a już zdążyła podbić serca mieszkańców San Francsico. Wspomniany wcześniej tort rosyjski znalazł się w tegorocznej edycji rankingu Big Eeat  – 100 rzeczy, których musisz spróbować w San Francisco zanim umrzesz.

20th century cafe

20th century cafe

20th century cafe

Ale tak naprawdę to nie tylko tort zasługuje na wyróżnienie, bo w 20th Century Cafe wszystko jest perfekcyjnie pyszne. Słodkie i wytrawne menu  inspirowane europejskimi smakami Michelle i jej załoga realizuje na meda. Idealne są knisze – delikatne paczuszki z cieniutkiego ciasta wypełnione aksamitnym farszem z ziemniaków, serka kremowego i prażonej cebulki. Podobny farsz mają pierogi serwowane z kleksem kwaśnej śmietany i konfiturą ze śliwek damson (wyborne!). Na miejscu wypieka się bajgle i chleb, który serwowany jest do popołudniowego menu.

kolaż

20th century cafe

Menu słodkie co chwila zaskakuje nowościami. Próbowałam już strucli, tortu sachera (lepszy niż oryginał) czy delikatnego tortu na kruchym cieście. Michelle Polzine dopieszcza swoje wypieki w najdrobniejszych detalach. I nie przesadzę, jeżeli powiem, że wszystko co jadłam było perfekcyjne. Zresztą nie ma się co dziwić, Michelle swój zawód wykonuje od kilkunastu lat, zanim otworzyła swoją kawiarnię przez lata pracowała jako pastry chef w restauracji Range, którą swego przewodnik Michelin docenił jedną gwiazdką.

20th century cafe

20th century cafe

20th century cafe

20th century cafe

Ale to nie tylko ciasta sprawiają, że do 20th Century Cafe wracam przy każdej możliwej okazji. To przede wszystkim klimat tego miejsca przyciąga mnie jak ćmę do światła. Michelle Polzine to persona jedyna swoim rodzaju. Zawsze ubrana w przepiękną vintage sukienkę, spod której wydzierają intrygujące tatuaże, przypomina dziewczyny z pin – upowych rysunków. Zawsze znajdzie chwilę, aby pomiędzy obowiązkami obdarzać swoim uroczym uśmiechem powracających klientów. W swojej przestrzeni wykreowała mały, unikalny mikroświatek, w którym wszyscy się dobrze czują. Bardzo się cieszę, że mogę do niego zaglądać i zatracać się w tym miejscu zawsze z taką samą przyjemnością.

Ps. Ostatnio na lokalnym portalu Hayeswire ukazał się wywiad z Michelle. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dojrzałam swoje imię w ostatnim akapicie artykułu  :)

_MG_6630

7 thoughts on “20th Century Cafe

  1. Ach!!! Zazdroszczę! Jak tam cudnie!!! Zjedz kawałek i za mnie;) Pozdrawiam!

  2. Trochę już tego popróbowałaś! :) ukochane San Francisco <3

  3. fantastyczne miejsce! podziwiam tylko, a może i kiedyś dane będzie mi się tam znaleźć :)

  4. Te pierogi wyglądają obłędnie, a całe miejce niezwykle stylowo!

  5. Cześć Monika, pytanko o sernik z przypalanym masłem – czy można użyć zwykłego sera trzykrotnie zmielonego zamiast Philadelphii czy nic z tego nie wyjdzie?

  6. […] zaczęłam nową pracę. Nieoczekiwanie dla mnie samej dostałam angaż w niezwykłej 20th Century Cafe, o której pisałam na blogu bardzo dawno temu. To niezwykłe, że rzeczy […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>